Liselerde zorunlu eğitim süresi kısalacak mı, lise 3 yıla mı düşecek?

Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren liselerde zorunlu eğitim senesine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklamalar gelmeye başladı.

Geçtiğimiz günlerde TRT'ye konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu eğitimdeki olası değişikliklerin tartışıldığını ifade etti. Bu konuda yapılan çalışmalara göre sanayi ve ticaret sektörlerinin nitelikli eleman ihtiyacı konusundaki talepler doğrultusunda, önerilen modelleri titizlikle takip ettiklerini ifade etti.

Önerilen modellerin toplamda 3 tane olduğu ifade edilerek bu modeller hakkında başlıca temel bilgilere ulaşıldı. İşte gündemde yer alan zorunlu eğitim modelleri...

LİSELERDE ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ KISALIYOR MU?

MEB tarafından gündeme getirilen ve Kabine Toplantısı'nda istişare edilecek olan bazı modeller şöyle açıklanı:

1. MODEL: 3+1 Eğitim Sistemi'nde, lisede zorunlu eğitimin ilk 3 yıla indirilerek öğrencilere 11. sınıfta diploma verilecek. Fakat isteyen yine de 4 yıllık lise eğitimini alabilecek. Bu nedenle 12. sınıfta isteğe bağlı olarak üniversiteye hazırlık yılı şeklinde gerçekleştirilebilecek.

2. MODEL: 2+2 Eğitim Sistemi'nde, liseler için zorunlu eğitim süresinin 2 yıl olması bekleniyor. Buna göre; isteyen öğrencilere 2 yıl daha eğitim verilerek yine eğitimlerini istedikleri halde 4 yıla tamamlayabilecekler. Fakat mesleki anlamda ilerlemek isteyenler ise Mesleki Eğitim Merkezi, açık öğretim ya da istihdam programlarına yönlendirilecek.

3. MODEL: Son model olan Yaş Modeli'nde de öğrenciler için zorunlu eğitimi tamamlama yaşı belirlenmesi tartışılıyor. Buna göre lise öğrencileri 16 yaşını doldurduğunda diploma alabilecek. Diplomanın ardından yine isteğe göre eğitim alma durumları gündeme taşınmış olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri